játsszák - Barta Éva, Börcsök Enikő, Fehér László, Gyöngy Zsuzsa, Horkay Barnabás, Kádár Lilla,

Nagy Norbert, Pallag Márton, Rétfalvi Tamás, Varga Krisztina, Widder Kristóf, Zsíros Linda,

zene - Philip Glass

fotók - Barta Éva
munkatárs - Ari Zsófi
rendező-koreográfus - Widder Kristóf

 

A Beat-nemzedék: lázadó szellemi nagyságok, saját jelenüket felkavaró provokátorok.
Csak akkor volt mondanivalója írásaiknak és cselekedeteiknek, vagy ma is van aktualitásuk? Hogyan hangzanak a Beat-nemzedék gondolatai jelenkorunkban, mai fiatalok szájából? 

Az est folyamán egy izgalmas és mozgalmas összművészeti performanszot adnak elő a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói egy neves színésznő, Börcsök Enikő közreműködésével. Mozgalmas, mert a Ludwig Múzeum kiállítási tereiben, különböző szinteken játszódik: ez a vándorló jelleg a talajtalanság érzetét, a Beat-nemzedékiség egyik alapvető vonását igyekszik intenzívebben átélhetővé tenni a közönség számára.

Az előadás nemcsak műveiken keresztül, hanem fizikailag is megidézi a Beat-nemzedék legjelentősebb személyiségeit. Nem kizárólag az ő műveik hangzanak el, hanem az azok által ihletett későbbi irodalmi alkotások (Bret Easton Ellistől, Sylvia Plathtól, Pier Paolo Pasolinitől, Závada Pétertől), amelyek képesek azt a mondanivalót, életérzést átadni, amiről a beat-nemzedék tagjai írtak: kiüresedés, tömegmagány, kapcsolattalanság, unalom, tétlenség, lustaságba fulladó változtatni akarás. A performansz zenei közegét és alapanyagát Philipp Glass amerikai zeneszerző kamaraoperája (Hidrogén zenegép / Hydrogen Jukebox) adja, amely egyben az esemény címadója is.

fotók: Vadócz Péter

1/12