játsszák - Fehér László, Gyöngy Zsuzsa, Horkay Barnabás, Lőrinc Katalin,

Mészáros Blanka, Nagy Norbert, Pallag Márton, Sipos Vera, Zsigmond Emőke

fény - Payer Ferenc

koreográfus - Widder Kristóf

Sztravinszkij grandiózus zenéje, melyet saját korában eljátszhatatlannak tartottak, s melynek ősbemutatója végül botrányba fulladt, a XX. század egyik legmeghatározóbb zeneműve. Szabálytalansága, magával ragadó, mégis felzaklató zenei világa számtalan koreográfust ihletett meg születése óta. Középpontjában egy zárt közösség áll, melynek vezetőjük parancsára áldozatot kell hozni, hogy az életben maradók a megszokott kerékvágásban élhessenek tovább. Ez az egyszerű képlet az előadás kiindulópontja. Ezen keresztül kerülnek elő a közösségi létezés alapvető kérdései, szépségei és buktatói. Mindez alig több mint száz évvel a zene születése után egy olyan korban, melynek közösségi (hálókba rendeződött) élete az utóbbi évtizedekben gyökeresen átalakult, és teljesen új mintákat követ. Ahol az önként vállalt áldozathozatal elenyésző, a közösség által kreált és elvárt áldozat viszont annál több. 

A tavaszi áldozat zenéje régóta foglalakoztat, mély értelmezésre, különböző lehetséges megfejtések kutatására ad lehetőséget. Igazi szerelemprojekt ez, többségében a volt színműs osztálytársaimból és a Bernarda csapatának ötvözetéből jött össze a társaság. Nincs is klasszikus értlemben vett próbafolyamatunk, 2016 december eleje óta próbálunk, ahol és amikor tudunk, néha egész hónapnyi kihagyással, máskor a hét minden napján, ahogy egyéb munkáink engedik. A Bernarda Alba háza is ugyanilyen önszervező módon született három évvel ezelőtt, így külön öröm, hogy ezt a két egyfelvonásost most együtt mutathatjuk be Szegeden a Thealter Fesztiválon.

Köszönet:

Maszk Egyesület, Szkéné Színház, Sín Kulturális Központ, Színház– és Filmművészeti Egyetem, Ari Zsófi, Kudron Anna, Horváth Csaba

fotók: Révész Róbert

1/10